5 Tips Mudah Untuk Encik Suami Bantu Isteri Ketika Berpantang.

Seorang ibu dianugerahkan oleh Allah satu kekuatan yang tiada gandingannya.

Yelah…

cuba tengok prosess dia mengendongkan baby selama 9 bulan dalam perut. Bawa baby tue ke sana ke mari.  Kalau para daddy nak rasa berat baby time mengandung…

Cuba letak beras 5 kg dekat perut…

Lepas tue… gendongkan beras tue sana sini.

Apa macam?

Lelah tak?

Penat tak?

Sakit badan tak?

Sume adakan…Macam tuelah ibaratnya.

Itu baru mengandung, belom lagi melahirkan si comel.
Dah macam perang dunia…,
perang saudara
perang mulut,
dan macam-macam perang lagilah.

Ada pengalaman yang sis dengar dari pihak suami, sampai cakar tangan suami semasa meneran… dah jadi macam harimau,
ada pulak suami yang pengsan dalam delivery room sebab tumpah darah.

Dalam berpantang pon ada dugaannya, bak kata orang, nie stage terakhir untuk para ibu selepas mengandung and melahirkan.
Di sini, si ibu akan diuji dengan kekuatan fizikal dan mental.
Paling penting mental. Jika si isteri tidak menjaga semangat rohani dia, dia akan mudah depression atau meroyan.

Warning kepada husband-husband sekalian, wakeup call!

Bahaya jika isteri tercinta dah mula nak meroyan, sebab ia boleh mengancam nyawa baby and isteri sekali. Contoh, simpton-simptom meroyan:

  • Muram
  • Letih
  • Sering Menangis
  • Gelisah
  • Sunyi
  • Berputus asa
  • Menjerit ketika anak menangis

Kalau perkara nie berlaku, si suami kena menjadi macam hero-hero Korea. (Saranghae oppa!) Hahaha… Kene jadi so sweeet,cool,macho and sebagainya.
Bagi sebanyak yang boleh, cinta and sayang korang dekat isteri. Caring, daring and sweet talk dengan dia.
Sebab, time nie si isteri berada di  peak zone, maksudnya, dia dah penat, letih dan tidak bermaya.
So, sebagai penghibur lara and peneman yang setia kepada kekasih hati, si suami kene bantu isteri ketika berpantang. Nie sis listkan antara perkata yang boleh hubby sekalian buat:

  • Bagi isteri banyak rehat.

Tak salahkan?
Bantu isteri dengan mandikan baby, kemas rumah, masak untuk isteri dan lain-lain.
Nak tahu tak, kemas rumah dan bantu isteri juga antara sunnah Rasulullah.
Senang je… nak dapat pahala… bantu isteri dah dapat.

  • Urut isteri.

Bila senang-senang or time cuti, picit-picitlah isteri sikit, tanya dia ada lenguh-lenguh badan tak, ada sakit belakang tak or others question.
Time nie, isteri akan rasa macam ‘wahhh sweetnye husband aku’ and hormone ketenangan dia akan meningkat.
Sis confirm, blood pressure dia akan jadi normal sebab kena manja-manja dengan suami…

  • Galakkan isteri berfikir secara positive.

Kadang-kadang si isteri ini ada ‘senget’ dia sikit.
Like, dia rasa suami dia tak sayangkan dia, dia rasa kesunyian sebab suami selalu tinggalkan dia, walhal pergi kerja je pon, rasa suami dia tak cinta dekat dia sebab badan dah gemuk, tak cantik macam model dan lain-lain.
Si suami kene bagi kata-kata positive and semangat supaya isteri tak fikir bukan-bukan.
Sis nak cite sikit kerenah suami sis.
Kalau sis dah jadi macam nie, senget sikit, dia akan ulang ‘i love you sayang’….. dari buka je pintu, balik dari tempat kerja, sampai nak tidur. Kadang2 tolong basuh pinggan, pon jerit dari dapur ‘i love you sayanggggg’ Dia akan ulang, sampai sis cakap ‘ok enough!, i love you too’ then dia akan berhenti. Hahaha.

  • Ajak dan temani isteri berzikir mengingati Allah.

Dalam surah Ar Ra’du ayat 28, Allah ada mengatakan ““Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan berzikir (mengingat) Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah hati menjadi tenteram”. Ayat ini menyatakan, bila kita ingat Allah, pasti hati akan tenteram.Si suami boleh ajak isteri berzikir time nak tidur.Bukan baby je perlu dodoi, isteri pun kene tau. Dodoi kan isteri dengan zikir-zikir ingat Allah, pasti hati dan rohani isteri menjadi lebih tenteram, tenang dan kuat.

  • Beri makanan yang berkhasiat.

Ketika isteri berpantang, makanan paling penting untuk si ibu.
Ini disebabkan nak kembalikan tenaga dan menjaga khasiat susu ibu.
Jika si ibu salah makan or tak jaga makan ketika pantang,…..
Bahaya boleh datang. Seperti, sistem pencernaan baby tidak sihat, baby boleh sakit, rahim isteri lambat pulih, dan lain-lain.
Bagi susu kambing dengan kurma pon elok.

Ini sis nak cite pengalaman sis dengan seorang bro…

Dia cite dengan sis, dia nie keje tak menentu and dia kesian sangat kat isteri dia….takot tak dapat nak makan makanan berkhasiat.

Ini sebab, isteri dia tak daya nak masak untuk diri sendiri and kene jaga twin babies diaorang. Comel… anak dia.

Isteri dia  selalu makan makanan yang ibu bro nie bagi.

Dia takot, khasiat yang isteri dia dapat tak banyak and dia memang nak sangaaat jaga isteri dia. Tapi, dia tiada peluang macam suami orang lain buat. Sweet je… bro nie.

So, sis saran kan isteri dia minum susu kambing dengan kurma. Sis bagi ‘Susu Lazz Kurma’.

Sis cakap dekat bro nie, terdapat banyak khasiat bila susu kambing campur dengan kurma. Selain itu, ini juga boleh jadi antara usaha dia menjaga dan menyayangi isteri dia.

Sis ajarlah dia, kalau ada kerja shift malam, sebelom gi kerja bancuh susu tue and bagi kat isteri,

kalau shift pagi pulak, bagi susu tue dekat atas katil, alaaa macam queen breakfast, treat dia macam queeen…

Sis cakap….. ‘walaupon bro tak dapat nak teman dia selalu, macam suami orang lain, kalau buat macam nie pon dah berbunga-bunga kebun hati dia….perempuan nie sangat suka plus bahagiaaa dengan apa yang suami dia buat even benda tueee kecik jeeee’.

Antara kebaikan susu kambing plus kurma ketika berpantang:-

      • Pulihkan tenaga.
      • Kurma boleh membantu memulihkan rahim.
      • Menganduungi tinggi calcium, yang boleh elakkan dari penyakit osteoporosis.
      • Memudahkan dan mempercepatkan prosess pencernaan.
      • Boleh mengenyangkan perut.
      • Memperbanyakkan susu ibu.

Comments