Bayi Kerap Meragam

Kenapa susu badan tak banyak?
Kenapa?
Kenapa?
Kurang minum air ke?
Tak…aku rasa dah minum lebih 3 litter air dah nie and nak kembung perut aku nie minum air…
Arg…Susahlah macam nie, nanti baby meragam…

Assalamualaikum,
Nie sis nak kongsi sikit cerita yang kawan sis alami. Dia pelik kenapa air susu badan dia tak banyak keluar and first baby dia nie comey and kuat minum susu. Huhuhu… Dia ingatkan kenelah minum air masak banyak2 untuk tambah susu, tapi tak berjaya. Jadi sis ada baca and tanya kawan sis, dia doktor. Doktor tue cakap minum 10 gallen air pon boleh confirm susu tak banyak macam 10 gallen. Hahahaha ini lawak sis cakap dengan dia. Tambahan lagi, minum air berfungsi untuk hilangkan dahaga TAPI tak meningkatkan pengeluaran susu. Oooo baru sis faham. Sis ada dapat beberapa tips untuk banyakkan susu badan and sis nak sharekan kepada para ibu yang cantik lagi comey. 🙂

TIPS banyakkan susu badan:

1) Makan Buah-buahan yang mempunyai banyak air or sarat dengan air.
Memang betul, makan sup, bubur and makanan berkuah boleh tambahkan cecair. Tapi buah-buahan juga mempunyai banyak air, serat dan khasiat dari makan makanan yang berkuah lagi berminyak.
Antara list buah-buahannya:-
Tembikai susu, buah pic, anggur strawberry, blueberry, plum, buah pir, tembikai biasa, pisang dan epal.

2) Tandem Nursing
Tandem nursing ini bermaksud penyusuan serentak. Ia lebih praktikal untuk ibu yang ada twin babies. Tapi yang tak de twin pon tak pe, boleh amalkan tandem nursing dengan melakukan pam susu badan sambil menyusukan baby tercinta. Untuk menghasilkan banyak susu, korang digalakkan pam susu badan dengan kerap seperti dua hingga tiga jam sekali. Semakin kerap pam susu, semakan banyak susu yang terhasil.

3)Selalu makan madu, susu and kurma.
Time menyusukan baby, madu nie perlu diambil untuk menambahkan stamina dan beri tenaga selepas penat melayan kerenah buah hati. Bila ibu sihat and bertenaga, baby pasti ceria. Susu plus
kurma nie banyak khasiatnya dan ianya rasa sedap sebab tambah dengan kurma. Susu campur kurma pun antara salah satu sunnah Rasulullah and bile kita amalkan dapat pahala. Minum pun dapat pahala, senangkan. Korang pun bole minum Lazz Susu Kambing Kurma untuk mendapatkan khasiat nie and lagi mudah.

Sis harap, sedikit sebanyak yang sis sharekan nie dapat membantu korang yang ada masalah macam nie…

Comments