Period Tak Stabil Antaran FAKTOR Sukar Hamil

Bulan March 2016:

Aku: Aik… Kenapa aku tak datang period ye bulan nie….Tak pe kot… maybe lambat sikit….

Bulan May 2016:

(Dekat shopping mall…)

Kawan: Wei… aq tak bole solat, kau bole tak?

Aku: Bole2, ok, aq jelah gie, kau tunggu kat sini tau…

Kawan: Peliknye kau nie, 2 bulan lepas kau tak datang period kan?… Nie dah nak akhir bulan, kau tak datang lagi…risau pulak aku. Pergilah check doctor takot2….

Aku: Hish kau nie, fikir bukan2… entahlah,.. mybe lambat sikit kot. Alaaa bak kata orang, hormone tak menentu..

Kawan: Suka hati kaulah…

Tahun depan, 2017:

Aku: Wei,kau nak tahu tak…tahun lepas aku period 3 kali je… tak pe ke wei…

Kawan:  Tuelah aku cakap, aku risau…ingat tak first time aku tanye kau, aku ingatkan kau pregnant..huhu

Aku: Ape pulak mengandung, kahwin pon tak lagi, mulut kau, hish….

Kawan: Sorry2… tuelah aku pelik. Orang cakap, kalau period tak regular nie, susah nak pregnant nnti. Sebab tak tahu bila subur…

Aku: Oooo ye ke… risau pulak aku…

Kawan: Aku ade member, yang period dia 2 kali setahun, sejak dia form 5 smpi skrg. Tahun lepas baru kahwin. Until now, tak de cahaya mata lagi… Dia cakap dengan aku, doctor suruh dia regularkan period dia dulu untuk mengandung…

Kita tak bole nak ambik enteng or ringan tentang masalah period yang tak stabil ni… Sis pon dulu tak stabil periodnye, kejap datang kejap tak…Samelh mcm situasi kat atas, ambik tak kisah je pasal period tak regular…

Serius sis tak tahu… betapa pentingnya regular period. Sampailah kawan sis nie sedarkan sis tentang hamil.  Kawan sis nie doctor, dia cakap kalau period kita tak stabil, kita boleh dapat cyst dalam rahim dan kancer rahim… Kalau doctor yang cakap, sis apa lagi bukan main risau…😲

Jadi,… sis ambiklah langkah berjaga-jaga and cara untuk regularkan balik period sis. Alhamdulillah, 😇 period sis dah okay dan dah ada babieees.👶👶👶 Sebelom tue, mari sis cite sikit tentang irregular period…

Macam mana nak tahu period tak stabil?

Macam nie caranya,…

(1) Mula2, kita kira dari hari kita stop period sampai hari first next period…

(2) Kira dalam 3 bulan…

(3) Kalau selama 3 bulan, tempoh datang period tue tak sama,… so, period korang tak stabil.

Fakta nie… sis dapat dari pembacaan sis dalam satu artikal doctor sakit puan. Dalam article tue, dia ada cakap, untuk orang yang normal tempoh period dia ialah 28 hari,  jarak dari stop previous period sampai next period. Kalau tempoh period korang terlalu lama or cepat, itu keberangkalian ada masalah period tak stabil.

Apa sebab period tak stabil?

Dalam banyak case, period tak stabil berlaku sebab situasi anovulasi. Maksudnya, ovulasi tidak berlaku semasa haid dan selalunya ia disebabkan hormone tidak teratur. Antara perkara yang kita lakukan setiap hari, yang boleh menyebabkan period tak stabil:

  • Perubahan berat badan yang drastic seperti terlebih berat badan atau kurang berat badan.
  • Terlebih exercise
  • Pengambilan nutrisi yang tidak baik( macam diet yang terlalu tinggi dalam pengambilan karbohidrat)
  • Merokok
  • Pengambilan dadah
  • Pengambilan caffeine terlalu banyak atau addict dengan caffeine (sebab kefein boleh ganggu aktiviti hormone)
  • Tekanan atau stress
  • Pengambilan pil perancang
  • Sindrom Ovarium Polikistik (PCOS). Keadaan ini menyebabkan sista kecil bentuk dan boleh menganggu ovulasi biasa. Selalunya, wanita yang pernah ada period tak stabil, boleh ada PCOS dan tidak kesuburan.

Kalau ada aktiviti harian korang dalam list kat atas, nasihat sis remove tabiat tue or kawal. Sebab ia boleh menimbulkan masalah terutama pada rahim kita.

Antara langkah atau cara korang boleh lakukan untuk stabilkan balik period:-

  • Kawal stress.

Sis faham readers sis ini sangat sibuk dalam urusan seharian. Yelah… kan super mom,💪 confirm sibuk punya. Nak2 suri rumah tangga yang bekerjaya. Balik je keje, kene kemas rumah, jaga anak-anak, layan suami dan bawak pulak balik kerja dari office. Mane tak migraine, sakit belakang, sakit kepala and stress. Sekarang nie banyak perkara boleh release stress… Antara sis paling suka ialah berzumba… Kat sinilah kita goyangkan badan, menari dan happy time. Sis tak gie pon gym or taman nak buat Zumba. Sis download kat lattop, lepas tue menari! Dengan anak2 sis. Menari ape tueee nak, tak pelah… bantai jelah,💃💃💃 janji bersenam….hahahaha…

  • Bubuh minyak panas dekat rahim

Kalau kita senggugut, kita akan cari towel panas or benda yang boleh tuam untuk hilangkan sakit senggugut tue…. Betul tak? Sama macam kita nak regularkan period kita. Kita kene hangatkan or panaskan sentiasa rahim kita, jangan bagi dia sejuk.❗

‘Rahim yang baik, ialah rahim yang hangat”

Kita perlu hangatkan or maintan the warm rahim kita. Kerana, bila rahim panas, ia akan mengalakkan hormone progesterone untuk bertindak. Apabla hormone ini bertindak, ini akan increase the blood circulation dan menstabilkan period kita.

Korang nak tahu tak… Antara sebab, kenapa embryo tak lekat dekat dinding rahim untuk pregnant… Sebab rahim dalam keadaan sejuk dan progesterone tidak aktif sebab sejuk…

  • Makan makanan yang berkhasiat dan diet dengan bijak.

Kita ini perempuan, sangat penting bagi kita kesihatan rahim. Apa yang kita makan, akan masuk dalam badan dan itu akan jadi benda baik or racun dalam badan kita. Jika kita tak jaga makan, like suka makan 🍔🍟🍕fast food, junk food or makan secara berlebihan, ia akan memudaratkan badan…

Untuk menjaga rahim, elakkan makan or minum benda yang sejuk dan raw food. Raw food nie macam, makanan yang tidak dimasak sepenuhnya.

Untuk nak jaga berat badan… Sis fahaaam sangat, dekat readers sis yang nak kurus. Kurus boleh sayang, tapi…diet dengan bijak dan betul. Jangan nak cut sume makanan, sampai, makanan berkhasiat pon tak ambik. Kita mesti ambil, tapi kawal. Macam sis, sis nak kawal makanan untuk kurus… sis minum susu…

Kenapa susu?

Sebab susu sifatnya mengenyangkan plus kaya khasiat vitamin, zat dan calcium. Ini dinamakan bijak… huhuhu… Sis ambik susu kambing Lazz. Susu ini je… yang sis bole telan, sebab tak de bau hamis dan bau kambing… Yum yum yum, sedap.😋😋😋

Kenapa dengan susu kambing bukan susu lembu?

Sebab…,  susu kambing🐐🐐🐐 lagi banyak khasiatnya dari susu lembu. Dear-dear sume, boleh cari banyak manfaatnya dekat article or korang pergi je dekat, Lazz Susu Kambing punya page Facebook.  Banyak ilmu yang koraang boleh dapat… Selain tue, dapat pahala freee sebab amalkan sunnah Rasulullah. Bila kita amalkan sunnah, senang sangat kita nak dapat blessing dari Allah yang Maha Penyayang…

Usaha tue penting… Bila kita ada masalah, jangan give up, cari ikhtiar, pasti ada jalannya….💖💖💖

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments