Qeen2

 

Cerita 1  

(cerita dari kawan yang alah dengan nasi)

“Assalamualaikum shaa. Shaa aku nak tanya pendapat kau sikit. Aku alah dengan nasi. Pelik tak? hehehe… Aku tak boleh nak telan nasi dan kalau makan confirm muntah balik. Tak kisahlah nasi dari beras wangi, beras coklat, beras bathmati dan apa2 beras pon. Kau pon tahu yang aku nie pemakan nasi tegar, hahaha. Tapi, time mengandung anak first nie, aku rasa pelik dan ajaib pon ada jugak. Tak boleh makan nasi langsung, kadang-kadang terbau nasi pon, dah lari lintang pukang cari bilik air. Loya. Aku bimbanglah, sejak kebelakangan ini, badan x berdaya sangat asyik baring jee. Hubby aku, suruh aku makan roti untuk ganti nasi. Dia pon naik risau jugak, sebab tengok aku yang hyperactive nie, jadi pasif dan asyik x daya nak bangon. Roti tue, boleh makan, tapi tak lalu sangat. Kadang-kadang, nak habiskan 1 keping roti pon payah. Sampai hubby duduk sebelah, tengok aku makan, sebab takot nanti aku buang roti.😂😂😂

Camne ye?”

Cerita 2

(bimbang tentang juandice/demam kuning)

“Kawan: Assalamualaikum, shaa. Shaa aku nak tanye sikit nie. Betul ke, baby memang akan kene demam kuning lepas lahir? Sebab, aku tengok anak kak long aku dah kene demam kuning. Kesian baby tueee. Kecik lagi dah kene demam teruk camtue.😢 

Sis : Waalaikumslm wbt. Possibility untuk baby kene demam kuning memang ada. Tapi, kalau jaga kandungan dengan baik, in shaa Allah, baby tue tak de demam kuning.

Kawan: Ooo cmtue rupanye. Aku bimbang jugak. Sebab, aku pon baru je disahkan mengandung.🤰🏻👶🏻 

Sis: Alhamdulillah, Tahniah🎉🎉🎉 wei… Gembira aku dengar. Dah berapa minggu?

Kawan: Baru 3 minggu. 

Sis: Kau jaga kesihatan kau elok2 tau. Jangan buat kerja berat dan makan makanan yang berkhasiat. Nanty aku share kat kau, tips2 untuk ibu mengandung. 😉

Kawan: Tq, muah cikit 😘”

Cerita 3

(dear (customer) yang selalu terlupa makan folic acid)

“Assalamualaikum sis. Sis saya nie selalu sangat lupa nak makan folic acid time mengandung.😅 Kadang-kadang emak yang ingatkan untuk makan folic acid. Saya takot kalau ada apa2 effect kat baby kalau kurang makan folic acid. Apa saya nak buat ye? Ada tak makanan yang tinggi dengan folic acid?”

*****

Assalamualaikum dalam salam sejahtera…🤗

Ibu yang sedang mengandung pasti akan mengalami pelbagai situasi, yang kadang-kadang di luar kemampuan dia. Nak2 bila ada alahan. Allah je yang tahu betapa terseksanya,

dengan Morning sicknessnye…

Kadang-kadang pagi dan petang sickness datang…

Pening…

Tak boleh tahan bau minyak wangi…

Tak boleh bau peluh suami…

Teringin makan itu, ini…

dan banyak lagi. Perkara sebegini biasa bila berbadan dua… Bak kata doktor, perubahan hormone, macam-macam agendalah akan berlaku.

Bukan setakat itu je masalahnya, kesihatan ibu dan baby dalam kandungan pon, kadang-kadang boleh menjadikan si ibu stress. Si ibu akan terlalu berfikir untuk khasiat pada baby, makanan apa yang perlu diambil dan makanan yang perlu dielakkan, apa aktiviti yang tidak boleh dilakukan, medical check up dan vitamin, supplement yang dibekalkan oleh doktor. 

So, sis nak bantu korang untuk

Bertenaga, dapat Khasiat dan Happy ketika mengandung.

susu kambing

 susu kambing

dengan pengambilan “Set Mak Buyong” dan sis panggil set ini sebagai susu terbaik untuk ibu mengandung.

Kenapa? Sis sarankan ambik set ini sebab: …

1. Boostkan Tenaga.

Lazz choco ada campuran SUSU KAMBING, KURMA, COKLAT DAN GANDUM/BIJIRIN. Seperti kita tahu, gandum mempunyai carbohydrate yang tinggi. Dalam kajian oleh dietation menunjukkan, tepung gandum boleh membekalkan sebanyak 75% karbohidrate kepada badan. Apabila mommy atau bakal ibu minum Lazzchoco ini, secara tidak langsung boleh dapat tenaga. 

Untuk kawan sis yang dalam cerita 1 tue, sis suruh dia ambil set ini. Disebabkan dia payah sangat nak mengunyah roti, sis suruh je dia minum lazzchoco, tak yah nak kunyah lagi.😁 Feedback, Kawan sis pon suka minum 😋 Dia pon dah boleh bangun, kemas rumah dan jalan-jalan dekat taman. Just dia cakap, ‘nasib tak boleh berlari je, kalau boleh dah lama aku buat 😂’. Tak leh duduk diam kawan sis nie.😩😆

2. Kaya dengan Folic Acid

Kurma adalah makanan yang tinggi kandungan folic acid, vitamin B9. #FOLIC ACID SANGAT PENTING KETIKA HAMIL.# Kenapa? Menurut doktor pakar sakit puan, Folic acid akan membantu dalam proses pembahagian sel dan pembentukan strukture genetik sel. Selain itu dapat mengelakkan baby yang bakal lahir dapat kecacatan pada saraf tunjang yang dikenali sebagai Neural Tube Defects (NTD) sebanyak 75%.  Sebab itu, doktor akan marah plus membebel bila si ibu ‘terlupa’ atau ‘tak sengaja’ tinggalkan folic acid.

Dalam Set Mak Buyong ini, dua-dua produk ada campuran kurma, Lazzkurma dan Lazzchoco. Semestinya dapat membekalkan folic acid kepada ibu yang mengandung. Untuk customer sis dalam cerita 3, sis nasihatkan dia ambil set ini. Sis juga tegaskan, untuk tidak lupa ambil folic acid yang dibekalkan oleh doktor.

3. Alternatif untuk mommy yang loya minum susu asli/putih. 

Alahan seperti morning sickness nie, adalah issu yang biasa kita dengar untuk preggy mom. Kadang-kadang preggy mom tidak minum susu asli/putih disebabkan rasa yang tawa dan lemak. Dengan rasa yang sebegitu, ini akan menyebabkan preggy mom, muntahkan balik susu yang diminum.

Sis nak sharekan serba sedikit, bagaimana ? morning sickness ini berlaku. Menurut doktor pakar O&G, morning sickness ini terjadi apabila ada kehadiran hormone hCG dalam darah yang dikeluarkan dari uri dalam rahim. Disebabkan itu, si ibu akan merasa loya dan keletihan kerana tiada makanan atau minuman didalam badan. Tetapi, bagi preggy mom yang tiada alahan, ia tidak menunjukkan apa-apa berbahaya. Ia berlaku kerana, ibu yang mengandung itu boleh tolerate dengan hormone hCG.  

Lazzchoco dan Lazzkurma boleh membantu mengenyangkan perut si ibu dan memberi tenaga. Selain itu, perisa coklat dan campuran kurma, membolehkan si ibu yang tidak boleh minum susu asli/putih, minum dan mendapat khasiat susu.  

 

4.Mengurangkan risiko bayi terkena Jaundice.

Seperti yang kita tahu, susu kambing mempunyai banyak khasiat dan vitamin. Seperti, calcium, potassium, vitamin A, vitamin D, choline, vitamin B1 dan mineral yang lain. Selain mengandungi pelbagai khasiat, susu kambing dipercayai boleh mengurangkan bayi terkena jaundice, apabila si ibu mengamalkan minum susu kambing ketika mengandung.  Ini adalah salah satu, tradisi orang arab yang mempercayai susu kambing boleh merawat dan mengurangkan jaundice.  Nie sis sharekan beberapa testimoni yang mengamalkan susu Lazz dan Alhamdulillah, bayi mereka tiada jaundice.

 

 

Setiap perkara yang baik, tak elok simpan sorang-sorang, betul tak? Jadi, sis pon nak ajak dear readers sis, yang tengah berbadan dua or husband yang ada preggy wife or ada relative yang pregnant, jom sama2 minum set mak buyong. Supaya ‘bertenaga + berkhasiat + happy’ ketika mengandung. 🤰🏻😄

Nak tahu lebih lanjut tentang ‘Set Mak Buyung’, team support careline Lazz boleh bantu untuk berikan personal consultant yang terbaik. Boleh hubungi:
http://www.wasap.my/60182777290
http://lazzcareline016.wasap.my/

Author: Sis Aishah🤗
Lazz careline supporter HQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments